Black day - koreańskie święto singli - przepis na Jjajangmyeon 0

12 koreańskich świąt miłości

Koreańczycy uwielbiają świętować oraz obdarzać się prezentami -  można wręcz powiedzieć, że jest to ich cecha narodowa. Świadczy o tym m.in. multum sklepików z upominkami oraz opakowaniami prezentowymi, które możemy odwiedzić będąc w Korei lub to, że obchodzą oni aż 12 świąt w roku związanych z miłością – po jednym każdego 14 dnia miesiąca:

14 stycznia – dzień pamiętnika
W tym dniu pary w Korei wymieniają się pamiętnikami, w których mogą zapisać swoje uczucia lub plany na przyszłość tak aby po odmianie można było lepiej poznać swojego partnera.

14 lutego – walentynki
Walentynki w Korei przypominają te, które znamy w Polsce z jednym wyjątkiem – tego dnia to kobiety obdarowują swoich partnerów prezentami – najczęściej są to czekoladki.

14 marca – biały dzień
Biały dzień to czas na rewanż dla mężczyzn – ci obdarowani miesiąc wcześniej przez swoje partnerki mogą teraz się odwdzięczyć. Wśród upominków znów królują czekoladki.

14 kwietnia – czarny dzień
To nasz dzisiejszy temat – opiszę go szerzej w dalszej części artykułu.

14 maja – żółty dzień
Tego dnia pary obdarowują się różami (najczęściej żółtymi) a single mogą zjeść w samotności żółte curry z nadzieją na poprawę swojej sytuacji sercowej.

14 czerwca – dzień pocałunku
Tu nazwa mówi sama za siebie – jest to dzień w którym zakochani mogą częściej niż zwykle dawać sobie namiętne pocałunki. Jest to również świetny dzień na wyznanie miłosne.

14 lipca – srebrny dzień
W tym dniu pary wręczają sobie srebrne pierścionki oraz składają jakieś pierwsze obietnice odnośnie małżeństwa w przyszłości.

14 sierpnia – zielony dzień
Zielony dzień to czas aby wybrać się wspólnie na spacer w zielone, malownicze miejsca z bujną roślinnością. W tym dniu nie tylko pary wybierają się na takie przechadzki ale również całe rodziny spędzają czas z naturą. Tego dnia również popularne jest picie koreańskiego alkoholu Soju, ponieważ jest on w zielonej butelce.

14 września – dzień fotografii
Tym razem pary cykają sobie mnóstwo zdjęć aby mieć jak najlepsze pamiątki na przyszłość. Robią je sami lub korzystają z usług profesjonalistów.

14 października – dzień wina
W dniu wina pary, rodzina oraz przyjaciele wychodzą do knajp aby wspólnie napić się tego zacnego trunku w swoim towarzystwie.

14 listopada – dzień filmu
Jest to jeden z najbardziej ulubionych dni wśród Koreańczyków. Świętują go spotykając się w kinie lub ewentualnie na kanapie przed telewizorem i oglądają wtedy filmy jedząc popcorn.

14 grudnia – dzień przytulania
Ten miłosny kalendarz kończymy dniem przytulania. Tego dnia pary oczywiście przytulają się jeszcze częściej niż normalnie. Single również mogą tego dnia przytulać się do siebie lub do członków rodziny.

 

14 kwietnia – czarny dzień

Osoby, które nie zostały obdarzone prezentami w dwa poprzednie święta – czyli w walentynki oraz w biały dzień, wreszcie mogą świętować - jeśli można tak nazwać zagryzanie smutków makaronem Jjajangmyeon. Tak, tak właśnie wygląda Black day w Korei – single ubierają się na czarno i w restauracji razem lub w domowym zaciszu w samotności raczą się tą potrawą złożoną z chińskiego grubego makaronu pszennego, wołowiny, warzyw oraz pasty z czarnej fasoli. Podczas jedzenia mogą ponarzekać na swoją obecną sytuację innym singlom i w pewnym stopniu poczuć się lepiej. To właśnie Jjajanmyeon zapewnił nazwę „czarny” temu dniu. Pasta z czarnej fasoli, po koreańsku zwana chunjang nadaje daniu prawdziwie głęboki czarny kolor. Z dniem singla wiąże się wiele eventów organizowanych dla samotnych, takie jak konkursy jedzenia Jjajangmyeon na czas lub speed dating, który może pozwolić im świętować inny dzień w przyszłości ;)

Jjajangmyeon – chińsko-koreańska potrawa

Junghwa Yori – to zbiorcza nazwa na potrawy, które są połączeniem kuchni koreańskiej i chińskiej i zaliczamy do niej Jjajangmyeon. Makaron jest typu chińskiego lecz pasta musi być po koreańsku. Aby zrobić oryginalny Jjajangmyeon nie możemy użyć chińskiej pasty z czarnej fasoli. Ta korańska – chunjang to pasta zrobiona ze sfermentowanej mąki pszennej, soi oraz sosu karmelowego. Po usmażeniu pasty chunjang w oleju z warzywami staje się ona sosem Jajang. Proces smażenia pozwala usunąć z niej gorzki smak. Tak przygotowanym sosem wraz z warzywami oraz mięsem polewa się makaron i podaje do samodzielnego wymieszania. Tak właśnie powstaje Jjajangmyeon.

Przepis na Jjajangmyeon

Jeśli chcesz świętować w tym roku koreański czarny dzień lub po prostu chcesz spróbować jak smakuje jedno z najpopularniejszych koreańskich dań – zastosuj się do poniższego przepisu i poznaj duży kawałek koreańskiej  kultury.

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

Sos:

Mięso:

  • 300g wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego

Warzywa:

  • 1 duża cebula
  • 250g zielonej kapusty
  • 250g cukinii
  • Ogórek do dekoracji

Instrukcje:

  1. Pokrój wieprzowinę i warzywa w kostkę około 1,5cm. Podczas gdy kroisz warzywa mięso marynuj z łyżką wina ryżowego, imbirem, solą i pieprzem
  2. Pastę z czarnej fasoli włóż do małego rondelka z olejem bądź oliwą oraz cukrem i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  3. Rozgrzej dużą patelnię z dwoma łyżkami oleju do smażenia i smaż na średnim ogniu do czasu aż mięso zarumieni się, dodając w połowie łyżkę sosu sojowego. W tym samym czasie zacznij gotować makaron w wodzie.
  4. Do mięsa dodaj cebulę i smaż aż zmięknie.
  5. Dodaj kapustę i cukinię i również smaż aż zmięknie.
  6. Dodaj wcześniej przygotowaną pastę z czarnej fasoli i wymieszaj aby dobrze pokryła całe mięso i warzywa.
  7. Dodaj wodę i gotuj przez 3-4 minuty
  8. Wymieszaj z papką skrobiową lub kukurydzianą, którą przygotowaliśmy wcześniej.
  9. Ugotowany wg. Instrukcji z opakowania makaron odcedź.
  10. Umieść makaron w misce i polej sosem z mięsem i warzywami i udekoruj ogórkiem pokrojonym w zapałki
  11. Jjajangmyeon gotowe! Smacznego

Jjajangmyeon w wersji instant

Jeśli nie masz czasu lub ochoty robić Jjajangmyeon w tradycyjny sposób ale nadal bardzo chcesz sprawdzić jak to smakuje sprawdź wersje instant tego dania dostępne w naszym sklepie (kliknij w produkt aby przejść do jego srony):

źródło zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/40726522@N02/8566358144/

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl