Koreańskie, naturalne sposoby na grypę i przeziębienie 0

Yuzu – cytrus, który postawi Cię na nogi

Kraje azjatyckie znane są z zamiłowania do tradycyjnych metod leczenia oraz dbania o własne zdrowie w sposób jak najbardziej zgodny z matką naturą. Podstawą ich cudownych, leczniczych naparów zazwyczaj są rośliny mające niezwykłe właściwości. Nie inaczej jest też w przypadku herbaty robionej na bazie cytrusa Yuzu i miodu. Ten tradycyjny, koreański napój to świetny sposób na zwiększenie odporności podczas zimowych miesięcy jak również niezastąpiony pogromca pragnienia latem. Dziś przybliżę Wam Yuja-Cha – koreański domowy sposób na grypę.

Yuzu to niewielki, kulisty, pomarszczony owoc przypominający bladą mandarynkę lub mniejszą wersję żółtego grejpfruta z bardziej nierówną skórką. Rośnie na niewielkich krzewach. W smaku jest zarówno cierpki jak i słodko gorzki. Coś jak mandarynka, cytryna i grejpfrut w jednym.

Historia oraz pochodzenie Yuzu

Owoc yuzu oryginalnie pochodzi z Chin – w których wykorzystywany jest od 1200 lat a do Korei i Japonii został sprowadzony w czasach panowania dynastii Tang. Szybko zdobył uznanie w nowym miejscu oraz podbił serca Azjatów, stając się nieodłącznym elementem pozwalającym zadbać o własne zdrowie. Obecnie yuzu uprawiany jest w całej Azji Wschodniej oraz w Stanach Zjednoczonych, w których to robi niemałą furorę.

Właściwości Yuzu

Owoce yuzu posiadają szereg korzystnych dla organizmu właściwości. Dostarcza 5x więcej witaminy C niż cytryna i dzięki temu:

  • Zasadniczo zwiększa odporność naszego organizmu.
  • Wspomaga ochronę przed infekcjami.
  • Jest silnym przeciwutleniaczem i dzięki temu likwiduje wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się.
  • Wspomaga układ krążenia.
  • Reguluje ciśnienie tętnicze.
  • Poprawia przyswajalność żelaza
  • Jest dobrym źródłem kwasów organicznych – jabłkowego oraz cytrynowego – które podkręcają trawienie.

Jak widać dosyć dużo jak na tak niepozorną roślinkę. Warto dodać herbatę z yuzu do swojej diety.

Jak zrobić Yuja – Cha

Aby zrobić Yuja Cha, najpierw należy zrobić Yuja Chung czyli marmoladę z Yuzu.

Gotowy Yuja Chung możesz kupić tu: Herbata cytrynowa z Yuzu i miodem 500g

Składniki:

  • 5 owoców yuzu
  • ¾ szlanki miodu
  • ¼ szklanki gorącej wody

Instrukcja:

  1. Owoce yuzu pokrój cienko na ćwiartki. Zostaw skórkę ale usuń pestki.
  2. W dużej misce rozpuść miód w gorącej wodzie – tworząc gęsty syrop.
  3. Dodaj wcześniej przygotowane ćwiartki yuzu i wymieszaj.
  4. Gotowe – uzyskałeś Yuja Chung
  5. Przechowuj przez 1 dzień w temp. pokojowej a później w lodówce.

Okej, mamy już Yuja Chung więc możemy zabrać się za robienie Yuja Cha, co jest bardzo proste. Należy tylko rozpuścić jedną do dwóch łyżek Yuja Chung w szklance gorącej wody i gotowe. Ważne aby pijąc herbatę, zjadać kawałki owocu, które się nam trafią.

 

Nie tylko Yuja Cha…

Na przestrzeni lat w Korei pojawiło się kilka wariacji tej herbaty. Te które przyjęły się najlepiej to: Herbata Imbir z miodem – dostarcza wielu cennych składników do organizmu oraz działa przeciwzapalnie. Imbir obniża również poziom cukru we krwi. Jest świetna jako lek na gardło. Herbata pigwa z miodem – zawiera przeciwutleniacze, pomaga podczas nudności wywołanych ciążą, jest dobra na wrzody żołądka, wspiera funkcje odpornościowe. Herbata śliwka z miodem – jest dobrym źródłem witamin: C, A, E, B6, K. Herbata Jujube z miodem – pomaga lepiej spać, łagodzi niepokój, poprawia wytrzymałość kości. Oczywiście to tylko niektóre z właściwości powyższych herbat. Być może kiedyś rozwinę temat bardziej obszernie.

 

Podsumowując

Yuzu to owoc, który dostarcza mnóstwo witaminy C, dzięki temu zasługuje na uwagę szczególnie w okresie zimowym. Łatwo przygotować z niego Yuja Chung a następnie pyszną herbatę Yuja Cha. Jest smacznym, domowym sposobem na poprawę odporności i warto mieć go w swojej kuchni. Istnieją inne odmiany tej herbaty – przygotowywane na bazie innych owoców. Każda z nich to inne właściwości lecznicze więc warto sprawdzić, która jest najlepsza dla Ciebie. Oprócz prozdrowotnych cech posiada również nietuzinkowy cierpki, słodko gorzki smak będący połączeniem trzech innych owoców – cytryny, mandarynki oraz grejpfruta. Łatwy sposób aby korzystać z dobrodziejstw Azjatyckich, tradycyjnych metod leczniczych. Polecam!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl