

Bezglutenowa mąka z białego ryżu kleistego Mochiko 400g, Windmill

Opis
Mąka ryżowa kleista głównie używana jest do słodkich deserów, makaronów, do zagęszczania różnych dań oraz zup a nawet jest stosowana jako kleik do większości rodzajów kimchi. Dodanie jej do potraw czy wypieków wzbogaca danie ale warto dodać, że podkręca również jego aromat i dodaje orientalnego posmaku.
Mąka ryżowa jest bogata w błonnik, niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz żelazo, magnez i cynk. Mąka z ryżu jest jedną z popularniejszych mąk bezglutenowych, jest mniej kaloryczna i dużo zdrowsza niż klasyczna mąka pszenna. Mąka ryżowa jest dość sycąca i dodatkowo wspomaga działanie metabolizmu. Z uwagi na te właściwości często jest ona wykorzystywana jako ważny składnik diety odchudzającej.
Uprawiana jest gównie w Tajlandii, Tajwanie, Malezji czy Indonezji, powstaje z drobno zmielonego ryżu kleistego.
Wartość odżywcza w 100g: Energia 1487kJ/350kcal, tłuszcz 0,0g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0g), węglowodany 80,0g (w tym cukry 0,0g), białko 7,0g, sól 0,02g
Data ważności: minimum 2 miesiące
Składniki: Ryż 98%, woda
Informacje o produkcie
Kraj pochodzenia | Tajlandia |